Letselschade

letselschade

Wat is letselschade?

Heeft u een ongeval gehad waar een ander aansprakelijk is voor het ontstaan van een ongeval en ondervindt u lichamelijke en/of mentale klachten? U heeft dan voor het opgelopen letsel recht op een schadevergoeding.

Soort verkeersongeval

U als motorrijtuigbestuurder
Heeft u een auto-ongeluk gehad en daarbij lichamelijk of geestelijk letsel aan overgehouden, dan heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding. Denk daarbij aan nekklachten, rugklachten, hoofdpijnklachten een whiplash of ander ernstig letsel.

U als zwakke verkeersdeelnemer
Aangereden op de fiets
U bent op de fiets aangereden door een auto of scooter en gewond geraakt (pijn, breuk, verwondingen, littekens)? Wat nu? U heeft dan altijd recht op een schadevergoeding, ook al heeft u zelf een verkeersfout gemaakt. U bent namelijk een zwakke verkeersdeelnemer. De eigenaar of houder van het motorrijtuig is aansprakelijk voor de letselschade die u heeft opgelopen.

Aangereden als voetganger
Indien u als voetganger bent aangereden en letsel heeft opgelopen heeft u ten alle tijd recht op een schadevergoeding. De aansprakelijke partij zal dan ook altijd minstens 50% van uw schade vergoeden. Dit is op basis van de Wegenverkeerswet 1994 bepaalt.

Letselschade, Rotterdam
Schadevergoeding

Letselschade kan gesplitst worden in twee categorieën. De materiële schade en immateriële schade.

Materiële schade
Deze schadeposten zijn op geld waardeerbaar en kan berekend worden. Denk daarbij aan minder inkomen door arbeidsongeschiktheid, een studievertraging, medische kosten, hulp in huishouding, reiskosten etc.

Immateriële schade
In tegenstelling tot de materiële schade is de immateriële schade niet op geld waardeerbaar. Dit wordt ook wel smartengeld genoemd dat opgenomen is in artikel 6:106 van het Burgerlijk Wetboek. Denk daarbij aan een vergoeding voor verdriet, psychische klachten, angstklachten en het geleden ongemak.